#tipyatriky 12 minút čítanie

Ako odstrániť jazykovú bariéru: praktické tipy

Autor

Publikované

Diana Nagyová

31.10.2023

“Mám strach z rozprávania, prosím pomôžte mi,” s touto prosbou k nám veľakrát prichádzajú naši klienti. A ja sa tomu naozaj nečudujem, lebo jazyková bariéra trápi mnohých z nás. Avšak nie je ju náročné odstrániť :) Je to len otázka času, kedy budete krásne a sebavedomo rozprávať. A o tom si povieme v tomto článku.

Najprv sa však pozrime na to, že ako tento strach vzniká. Strach z rozprávania v cudzom jazyku môže mať rôzne dôvody. Častokrát si ho nesieme so sebou z detstva, kedy sme boli učiteľmi kritizovaní za naše chyby. Avšak chyby sú základom pre učenie. Kto nerobí chyby, tak azda už všetko vie, tak načo sa učiť ​​ 🤷‍♀️(o tom si ešte povieme). Zároveň strach z rozprávania je posilnený v dospelosti, keď sa nám za náš prejav niekto smeje alebo nás ponižuje… Ale nechcem tu veľmi zachádzať do negatívnych emócií. Dôležité je, aby sme si ujasnili jednu vec. Je prirodzené mať strach z rozprávania v cudzom jazyku. A keď si to uvedomíme, tak s tým vieme krásne pracovať, to vám garantujem. 💛

Ako však na to? 🚀

💡Riešenie spočíva vo vytvorení bezpečného prostredia na robenie chýb. Prečítajte si túto vetu znova. Sú tam dva dôležité body. Bezpečné prostredie a robenie chýb. 

Ako robenie chýb pomáha pri odstránení jazykovej bariéry?

Možno máte nutkanie povedať, že vy chyby robiť nechcete. Predsa chyby sú niečo zlé. No nie sú a verím, že vám to dnes vyvrátim 🧠 Začnime vnímať chyby ako nástroj na zlepšenie, čiže niečo, čo nám pomáha v učení. A to dokonca z niekoľkých hľadísk.

Na základe neurovedy vieme povedať, že robenie chýb nám pomáha pri učení sa a je vyššia pravdepodobnosť, že si danú informáciu dlhodobo zapamätáme. Zároveň chcem, aby ste sa na robenie chýb pozreli aj takto. Prirovnajme si učenie sa jazyka ku svalovým tréningom vo fitku.

Predstavte si, že idete do fitka prvýkrát a začnete cvičiť. Je zrejmé, že nemôžete vedieť ako funguje každý jeden stroj. Avšak vám to neprekáža a idete do toho. Začnete cvičiť nesprávne, lebo samozrejme nemôžete vedieť ako ovládať daný stroj. A takto tam chodíte týždeň po týždni a namiesto toho aby ste sa niekoho spýtali, ako sa používajú tie stroje alebo si najali trénera, vy cvičíte sami. Prinajlepšom neefektívne a v horšom prípade si ničíte napríklad chrbticu či kolená. A tu zastavím. Toto isté sa deje, keď sa učíme jazyky.  

Obávame sa niekoho spýtať na správne riešenie a máme strach z toho, že nás niekto uvidí, ako robíme niečo zle. Vrátim sa naspäť k fitku. To, že na začiatku neviete, ako sa stroje ovládajú je úplne jasné. Avšak sú tam ľudia okolo Vás (vrátane trénerov), ktorí vám môžu pomôcť. A keď sa ich spýtate, tak krok po kroku každým razom sa naučíte niečo nové a začnete vidieť progress. Čiže ak sa chcete zlepšiť, tak ukážte svoju zraniteľnosť, spýtajte sa na veci, ktoré vám nejdú a požiadajte o pomoc.
Len je tu jeden háčik. V angličtine by sme povedali: “It's easier said than done.” Čiže ľahko sa mi hovorí o tom, že veď začnite robiť chyby. Avšak realita je náročnejšia. A áno je, súhlasím. Lebo je tu ešte ďalšia časť rovnice. 👇

Akú silu má bezpečné prostredie 🌱

Pokiaľ sa v nejakom prostredí nebudete cítiť sebavedomo, pochopene a vypočuto, tak je zrejmé, že sa nebudete chcieť ani učiť. (Píšem učiť, lebo robenie chýb je súčasť učenia sa, to nám je už jasné.) Keď vidíte, že ľudia okolo Vás vám chcú úprimne pomôcť, máte oveľa vyššiu šancu nechať si poradiť a učiť sa z chýb. A to rozhodnutie, v akom prostredí sa chcete učiť je na Vás. Ja vám len viem odporučiť aby ste dbali na bezpečné prostredie. Budujte si so svojimi učiteľmi dôveru a partnerský prístup. Vďaka tomu robenie chýb už prestane byť strašiakom a začne byť príležitosťou.

A ja ako majiteľka Oktavy vám viem povedať, že viesť tím lektorov, ktorí vedia vytvoriť bezpečné prostredie, je úžasný pocit. Som na nich veľmi hrdá. Lebo pri našej profesii sme nie len odborníkmi v jazykoch ale aj psychológmi. O tom je práca skutočne výnimočného lektora. Pozrite sa samy. 🌟 

Ak ste tento článok dočítali do konca, tak sa z toho veľmi teším. A zároveň vám gratulujem, lebo ste práve spravili svoj prvý krok. Už si len vybrať svoje bezpečné prostredie na robenie chýb. 
A na to sme tu pre Vás.

S láskou,
Váš Oktava tím ❤️  

Odporúčame pre Vás

Napísala Dia

25.07.2023

#tipyatriky 7 min. čítania

Ako sa učiť jazyky rýchlo a efektívne?

Napísala Peťa

15.08.2023

#gramatika 5 min. čítania

Gramatika - modálne slovesá v praxi

Napísala Dia

15.07.2023

#instagram 3 min. čítania

Slovná zásoba pre Vás na každý deň