#tipyatriky 7 min. čítania

Prečo a ako sa učiť jazyky?

Autor

Publikované

Diana Nagyová

25.07.2023

Mnoho ľudí si myslí, že na štúdium jazykov je potrebný talent. Tento názor je však jedným veľkým nedorozumením.

„Ja sa jazyk nikdy nenaučím!”
„Proste jazyky nie sú pre mňa!”
„Ja s jazykmi končím, lebo nemám talent!”


Toto sú veľmi časté slová mnohých študentov základných alebo stredných škôl, ktorí už v tomto čase strácajú motiváciu. Je to ale naozaj tak? Potrebujeme na jazyky talent? Veru nie.

Samozrejme, niektorým z nás sa vo všeobecnosti lepšie učia nové informácie, máme lepšiu pamäť a schopnosť zapamätávať si, ale talent na jazyk to nie je."

To najdôležitejšie, čo potrebujeme pri učení sa jazykov je disciplína. Pokiaľ sa začneme učiť cudzí jazyk a venujeme sa mu veľmi málo, tak sa ho nikdy v skutočnosti nenaučíme. Na druhej strane, komu sa chce učiť, keď ho niečo nebaví… a tu prichádzame k veľmi dôležitému bodu. Pokiaľ nás niečo nebaví, tak sa nikdy neprinútime tomu dlhodobo svojvoľne venovať.
A práve preto si každý z nás musí nájsť spôsob, s ktorým by si jazyky obľúbil. Pravidlom je, že keď nás niečo baví, tak to radi robíme a chceme sa tomu venovať. Presne toto je kľúč k učeniu sa jazykov (alebo v podstate hocičoho). Nájdime si spôsob, ktorý je pre nás zábavný a vytvorme si návyk na učenie.

A teraz prichádza ďalšia otázka. Ako si mám nájsť spôsob, ktorý ma bude baviť?

Odpoveď je celkom jednoduchá. Treba sa zamyslieť. Treba sa zamyslieť nad tým, čo radi robíme. Pokiaľ nás bavia filmy, seriály, tak prečo ich nepozerať v angličtine? Ak máme radi aplikácie a technológie, je tu možnosť stiahnuť si aplikáciu na učenie sa jazykov. Pokiaľ sme extrovertný typ, tak sa zaregistrujme do skupinových hodín jazyka.... Tých možností je naozaj veľmi veľa (konkrétne tipy nájdete tu). Niekedy je však ťažké uvedomiť si, že čo je to, čo by nás bavilo. Je to úplne pochopiteľné a preto sme tu my.

Počas prvej hodiny sa na našich kurzoch zameriavame na osobnosť a požiadavky našich študentov. Vďaka tomu našich študentov vieme lepšie odhadnúť a pomôcť im nájsť spôsob, ako sa učiť jazyky aj mimo hodín. Na jednej strane je veľmi prospešné chodiť na kurzy jazyka, ale na druhej strane sa snažíme našich študentov podporovať v tom, aby si párkrát týždenne pozreli niečo aj sami doma. Výsledkom je, že vďaka tejto kombinácii vieme dosahovať naozaj neuveriteľné výsledky za krátky čas.

Základom je začať, nájsť si spôsob, ktorý nás bude baviť a vďaka tomu byť disciplinovaný.
A s tým Vám veľmi radi pomôžeme.

Každý má rovnakú šancu naučiť sa cudzie jazyky. Je jedno, či máme 15 alebo 50 rokov, či sme študenti, pracujúci, na dôchodku alebo na materskej, či máme dobré základy z jazyka alebo nie…

Poďte sa učiť jazyky s nami

Odporúčame pre Vás

Napísala Peťa

15.08.2023

#gramatika 5 min. čítania

Gramatika - modálne slovesá v praxi

Napísala Dia

15.07.2023

#instagram 3 min. čítania

Slovná zásoba pre Vás na každý deň 

Napísala Dia

01.08.2023

#tipyatriky 7 min. čítania

Jednoduché tipy a triky na učenie jazykov